Belépés

Fogyatékkal élő gyermekhorgászok a Pípó-tavon

Szlovákiai magyar, Nógrád és Borsod megyei iskolák, valamint Nógrád megyei horgászegyesületek kaptak meghívást az immár 13. alkalommal megrendezett találkozóra. Érkeztek diákok és tanáraik Hódmezővásárhelyről is.

speci3.jpg

A Medves hegy alján, a kis nógrádi faluban Cereden, már számottevő hagyománya van a hátrányos helyzetű, vagy fogyatékkal élő gyermekek számára rendezett találkozóknak. Az idén április végén kerültek papírra a következő beszámolórészletek:
„Szeretünk horgászni, és élveztük a verseny minden percét.” (Három Ho Ho Ho csapat, Somoskőújfalu)
„Nagyon tetszett a horgászat, és a rántotthúsos szendvics, mert a természetben voltunk. (Király Csukák csapat, Salgótarján).

A többiek is hasonlóan emlékeznek a horgászpercekre. 

speciális2.jpg
Vidám, de tanulságos elméleti és ügyességi versenyek és sikeres, jókedvű, örömteli horgászat várt a megjelent csapatokra. 
Barna Péter, az Illyés Diáksport és Fogyatékossággal élők Egyesületének Elnöke, a program fő támogatója, köszöntötte a résztvevőket.
A feladatok közül a legkedveltebbnek az idén is a horgászat bizonyult. Amikor kiosztották a felszerelt ötméteres spiccbotokat, sokan életükben először láttak és próbálhattak ki keszegező szereléket. Majdnem minden csapatra jutott egy-egy felnőtt horgászsegítő, így ha leszakadt az előke, összegubancolódott a szerelék, vagy mélyen benyelte a hal a horgot a gyerekek türelmesen vártak a segítségre, a tanácsokra. Öröm volt hallani az egyre gyakrabban felhangzó „Fogtam egy halat!” kiáltást. A horgászat alatt sokféle kis hal akadt horogra, így volt lehetőség a halismeret gazdagítására. A keszegfogás emlékezetes pillanatait több formában is megörökítették.

 

speci5.jpg

Nagyon szép halakat színeztek és üvegre ragasztva elkészítették ajándékaikat. Többen fonalak felragasztásával még szebbé varázsolták az üvegeket. Igaz-hamis játék során az év haláról, a balinról tudtak meg új információkat.

speci6.jpg

Az elméleti és az ügyességi verseny a ceredi fiúcsapatnak ment a legjobban, horgászatban a Salgótarjánból érkezett Király Csukák csapat jeleskedett. Végül az összetett eredmények alapján az utóbbiak vehették át a legfényesebb serleget, az aranyérmeket, az oklevelet és az ajándékaikat.

speci7.jpg
Azzal búcsúztunk egymástól, hogy ha jövőre is lesz lehetőségünk, megszervezzük a XIV. versenyt is.