Belépés

Rács mögé a halakkal - átadták az élőhely-fejlesztési pályázat keretén belül épült halrácsot a Nyugati-övcsatornán Kéthely térségében

A 100 millió Ft értékű beruházáshoz a Földművelésügyi Minisztérium biztosította a keretet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.(BHN)-nek. Mint azt Szári Zsolttól, a BHN Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, a beruházás kettős célt szolgál. Egyrészt a Balatonból a tavaszi ívási időszakban a csatornába felúszó nagytestű halaknak - főként pontyoknak, harcsáknak - állja az útját, megvédve őket a nem szabálykövető magatartást tanúsító horgászoktól.

DSC_0002.jpg

A csatorna ugyanis nem mindenhol ilyen széles, mint Kéthely község határában, van ahol szinte át lehet rajta lépni. A korábbi évek gyakorlata azt mutatta, hogy főként a nagyobb pontyok felúsztak ezekbe a szűk csatornákba, - majd ott védtelenné válva - gyakorta áldozatul estek az orvhalászoknak, orvhorgászoknak. A másik cél a Balatonban is problémás busa kérdés megoldása lehet. Ezek a halak is sokszor megindulnak felfelé a csatornában. Ha a szakemberek észlelik a busa csapatok vonulását, először szabad utat biztosítanak nekik, majd miután áthaladtak a halrácson, azt leengedve a felső szakaszon tudják őket tartani, megakadályozva a Balatonba történő visszajutásukat. A keskenyebb csatornán ezt követően könnyebben megoldható a lehalászása a nemkívánatos busa csapatoknak. A halrács kizárólag az említett időszakokban kerül kihelyezésre, és más halak vonulásának útját nem korlátozza. A halrácson rácsok 3 és 7 cm-es szélességben helyezhetőek le, így a keszegfélék, és más kisebb testű halak útját nem akadályozzák.

DSC_0008.jpg

A halrácsot Ugron Ákos a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára és Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adták át. A most átadott projekthez hasonló várhatóan máshol is megvalósulhat, hiszen ez a probléma más, a Balatonhoz csatlakozó csatornán is fennáll.

DSC_0035.jpg