Belépés

Halászati őri egyenruha és eszközök Vaskeresztesen is

A Földművelésügyi Minisztérium a MOHOSZ szervezetével megkötött támogatási szerződéseken keresztül a Halgazdálkodási Alapból 2016-tól folyamatosan támogatja az állami tulajdonú természetes vizek halászati őrzésének fejlesztését, a halállományok védelmét. A MOHOSZ által meghirdetett eszközbeszerzési és halőri egyenruha pályázatot a MOHOSZ elnöksége 2017. tavaszán elbírálta és ennek eredményeként a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és halgazdálkodó tagszervezetei részére 5 773 894 Ft értékben egyenruhákat és eszközöket biztosított a rendészeti vizsgát tett halászati őrök részére. A támogatásnak köszönhetően a horgászszervezeteknél eddig nem látott halőri eszközfejlesztés történt.

DSC_0011.JPG
A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2017. június 8-án tartotta a halászati őri egyenruhák és eszközök ünnepélyes átadását a szövetség székházában Vaskeresztesen. Az átadás 18 órakor kezdődött Seregi Miklós elnök köszöntőjével. Elmondta, hogy a négy évvel ezelőtti vágyak most valóra váltak a halőrzést segítő eszközök, ruhák beszerzésével és a korábbi pályázatból elnyert halőri autókkal. Beszédében hangsúlyozta, hogy a halászati őrök a „szövetség arcai”, mivel ők találkoznak legtöbbet a horgászokkal, ezért különösen nagy a felelősségük. Napjaink halászati őrének összetett feladatoknak és elvárásoknak kell megfelelni és sok esetben az ő munkavégzésükből kerül megítélésre a horgászszervezeti munka is. Kiemelte, hogy jelenleg minden eszköz rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy még egy szintet emeljünk a halőrzés színvonalán, továbbá az uniformis viselése megerősíti a MOHOSZ közösséghez tartozást, valamint az egységes megjelenést.
Ezt követően Puskás Norbert a szövetség ügyvezető elnöke is köszöntötte a megjelenteket, és tájékoztatott, hogy az Állami Halőri Szolgálat munkatársai is éppen a megyében tartózkodnak, de nem tudtak részt venni a rendezvényen, ahogy a halgazdálkodási felügyelő sem, mert ellenőrzéseket folytatnak a megye horgászvizein. A jövőre nézve kiemelte a csoportos halőri ellenőrzések és a közel 40 fő társadalmi halőrrel történő szoros együttműködés erősítésének fontosságát. Kérte a megjelent Kőszegi Sporthorgász Egyesület rendészeti vizsgát tett halőreit, hogy a saját vizeiken kívül az Abért-tavakon segítsék a szövetség halőrzési munkáját. Természetesen igény esetén a szövetség hivatásos halőrei is részt vesznek az egyesületi horgászvizek ellenőrzésében.

DSC_0047.JPG
Az ügyvezető köszönetet mondott a MOHOSZ-nak a kapott egyenruhákért, eszközökért. Az egyenruhákat 100% támogatással, azaz önerő biztosítása nélkül kapta meg a szövetség és a tagszervezetei. A halőri eszközökhöz (éjjellátók, mobiltelefonok, távcsövek, vadkamerák stb.) a szövetségnek 31% önerőt kellett biztosítani, amely a sikeres gazdálkodás eredményeként problémamentesen biztosítható volt. A szövetség tagszervezete a Szajki Tavak Aranykárász KHE is sikeresen pályázott, ily módon ők 1 vadkamerához és 1 távcsőhöz jutottak az önerő biztosítása mellett. Puskás Norbert ügyvezető elnök kérte a megjelent halőröket, hogy a kapott eszközöket jó célra, felelősséggel használják és az egyenruhában rendezetten jelenjenek meg a vízpartokon. A közeljövőben a szövetség tervezi egy korszerű halőri csónak beszerzését elsősorban a Rába folyóra, hogy vízről is könnyen ellenőrizhetővé váljon a legnagyobb vasi horgászvíz. A szövetség az általa megbízott rendészeti vizsgát tett halőröknek az előző napon egy halőri bélyegzőt is kiadott, névvel, rendészeti igazolványszámmal ellátva, melynek célja, hogy a későbbiekben könnyen nyomon követhető, beazonosítható legyen, ki végezte az ellenőrzést, intézkedést a horgásztársaknál.  Az ügyvezető megköszönte a megjelentek figyelmét, majd átadásra kerültek a halőri egyenruhák. A nap zárásaként közös fotók készültek a halőrökről az új egyenruhájukban, majd az esti vacsora alatt lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre is.